Security

Betal sikkert under Black Friday og i juletiden - undgå digital svindel

Person shopping online using a laptop

Der er risiko for langt flere svindelforsøg i sidste del af november, når Black Friday nærmer sig, men fire ud af fem af os er for dårlige til at tjekke svindelkommunikation. Undgå digital svindel ved at betale sikkert og ved at følge fire simple råd.

Tiden op til Black Friday, der i år falder fredag den 24. november, er ofte ensbetydende med et hav af tilbud på internettet, de sociale medier eller i din email-indbakke. Men det er også højsæson for de cyberkriminelle, der ser snittet til at udnytte vores lyst til at slå til på et godt tilbud.

Derfor er det også vigtigt at tjekke en ekstra gang, om tilbuddet eller henvendelsen nu også er ægte. Svindlerne regner nemlig med, at vi glemmer risikoen for at blive snydt eller kommer til at udlevere vores oplysninger, fordi vi har sænket vores parader, når varer bliver falbudt med store rabatter.

I en helt ny rapport [1] identificerer Visa en lang række svindeltaktikker, som kan forventes i perioden fra november 2023 til januar 2024, hvor handelen på nettet stiger drastisk. I den tilsvarende periode for et år siden steg svindelen således med 11 procent i forhold til året før, viser rapporten. Tillige viser en forskningsrapport, lavet af Visa i samarbejde med Wakefield Research sidste år [2], at fire ud af fem (81 procent) af os tjekker de forkerte detaljer, når vi vil fastslå ægtheden af en henvendelse.

Med Visa er du bedre beskyttet mod svindel

En af de måder, du kan beskytte dig selv mod svindel, er at bruge dit Visakort. Inden for de seneste fem år har Visa nemlig investeret 10 milliarder dollars [3] i at forebygge svindel og øge cybersikkerheden – og Visa har over 1000 specialister, hvis hovedopgave er at beskytte forbrugere som dig. 

Her er det værd at nævne, at mens hele verden taler om kunstig intelligens (AI) lige nu, så var Visa i 1993 det første netværk, der implementerede AI-baseret teknologi til risiko- og svindelstyring og var banebrydende for brugen af ​​AI-modeller i betalinger. [4] Visa bruger AI til at fange tusindvis af kontekstuelle datapunkter for at skabe målrettet indsigt eller opdage nye mønstre. Visa overvåger over 230 milliarder transaktioner for tegn på svindel, og det er en af årsagerne til, at Visa hvert år er med til at forhindre svindel for mere end 25 milliarder dollars over hele verden. Faktisk opstår svindel i forbindelse med blot 0,1 procent af alle deres transaktioner [5], hvilket er en af de laveste rater blandt alle betalingsformer.

På samme tid kan du altid være sikker på at kunne få hjælp fra Visa, hvis uheldet er ude. Du er som forbruger f.eks. sikret af Visas "nul-ansvarspolitik" [6], som garanterer, at du ikke bliver holdt ansvarlig, hvis der foretages uautoriserede køb med enten dit kreditkort eller dine kreditkortoplysninger. Og hjælpen kan du få hvorend og hvornår, du har brug for den:

”Vi har samarbejdspartnere i over 200 lande, og vi kan dermed opretholde en ”følg-solen”-tilgang, så der altid er mulighed for assistance, uanset hvor i verden, du befinder dig,” siger Bente Josefsen, landechef for Visa i Danmark, Norge og Island.

Hvis du vil være ekstra sikker, kan du dog med fordel også følge disse fire gode råd. 

Gode råd til at sikre dig selv til Black Friday og i juletiden

Visas har i rapporten lavet en Top 10-liste med gode vaner omkring sikkerhedshygiejne, som kan vejlede forbrugerne. Listen inkluderer disse fire råd:

1.    Dobbelttjek forhandleres omdømme og ægthed: Hold dig til betroede og forhandlere, du kender godt. Hvis du overvejer at købe fra en butik, du ikke er bekendt med, skal du undersøge deres omdømme og ægthed.

2.    Sørg for at sikre dine personlige oplysninger: Sørg for, at webstedet bruger sikker teknologi. Når du er ved kassen, skal hjemmesidens adresse starte med 'https://'. “S’et”står for sikker og betyder, at dine data bliver krypteret og sendt over en sikker forbindelse.

3.    Undgå offentlig Wi-Fi til shopping: Offentlige Wi-Fi-netværk er ofte ikke sikrede, hvilket gør det nemmere for hackere at stjæle dine oplysninger. Brug altid en sikker, privat internetforbindelse, når du foretager køb.

4.    Pas på tilbud, der er for gode til at være sande: Tilbud på hjemmesider og i uopfordrede e-mails kan ofte lyde for gode til at være sande, især ekstremt lave priser på varer, der er svære at få. Forbrugerne bør være mistænksomme over for sådanne tilbud.

Du kan læse alle 10 råd her.

______________________________________________

[1]Holiday Edition Threats Report,

[2] Fraudulese: The Language of Fraud”

[3] Think You Know How to Spot a Scam? New Visa Report Finds That Even Savvy Consumers Get Tripped Up by the Language of Fraud | undefined

[4] 30 years of AI and counting

[5] Visa Security | Securing the World's Payments | Visa

[6] Visa - Zero Liability

 

Tag: Digital commerce Tag: Artificial Intelligence Tag: Payment Security Tag: Fraud